Vuokattiin kymmenien miljoonien investoinnit – parhaat paikat rakennetaan nyt

Vuokatin Matkailukeskus Oy 17.4.2024, 11:24

Sotkamon kunnassa sijaitseva, yksi Suomen merkittävimmistä matkailualueista, Vuokatti jatkaa vahvaa kehittymistään. Alueelle on nousemassa viiden seuraavan vuoden aikana kymmenien miljoonien yksityiset investoinnit. Lisäksi kunnan ja yksityisten toimijoiden yhdessä omistaman Itärinteen matkailukaava ja -infra ovat valmistuneet, ja sen myötä alueelle on suunnitteilla jopa 250–300 miljoonan investoinnit.

Yksi merkittävistä yksityisistä investoreista on alueella jo vahvasti toimiva Vuokatin Aateli. Yrityksen viiden vuoden investointisuunnitelma Vuokatin alueelle on kokonaisarvoltaan lähes 40 miljoonaa euroa ja pitää sisällään noin 100 uutta majoitusyksikköä sekä hotellin laajennuksen.

Osuuskauppa Maakunnan omistamaa Break Sokos Hotel Vuokattia uudistetaan mittavasti vuosina 2024-2025. Uudistustyöt tehdään vaiheittain huhtikuusta 2024 alkaen siten, että hotellin toiminnalle aiheutuu mahdollisimman vähän häiriöitä. Uudistusinvestoinnin kustannusarvio on noin 4,5 miljoonaa euroa.

– Vuokatti on Kainuun matkailun veturi, se kasvaa ja kehittyy nyt suotuisasti. Haluamme olla osaltamme mukana kasvussa ja varmistaa tällä hotellin uudistusinvestoinnilla ja jatkuvalla toiminnallisella kehittämistyöllä hotellimme haluttavuuden niin asiakkaidemme kuin yhteistyökumppaneidemme parissa. Seuraavat mittavat kehittämistoimemme Vuokatissa ovat jo suunnittelupöydällä ja kohdistuvat Vuokatinhovin alueeseen, mikä voi tarkoittaa jo lähivuosina 10 – 20 miljoonan euron investointeja, sanoo Osuuskauppa Maakunnan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Tolonen.

Lisäksi Vuokattiin on valmistunut tai valmistumassa useita uusia huviloita ja huoneistoja, esimerkiksi Holiday Club Katinkultaan 20 loma-asuntoa.

 

Kunta mahdollistajana

Sotkamon kunnassa on linjattu, että matkailu on toinen kunnan vahvoista kivijaloista, ja siihen halutaan panostaa vahvasti. Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen kertoo, että taantuman aikana on valmistauduttu tulevaan nousukauteen, ja isot matkailukaavat ja niihin liittyvä kunnallistekniikka on saatu valmiiksi.

Kunnan näkökulmasta seuraavien vuosien suurin hanke on Itärinteen alue. Alueen kunnallistekniikka saatiin valmiiksi viime vuoden lopulla, ja alueen markkinointihanke käynnistyy kesän jälkeen. Alueelle on tulossa noin 3000 vuodepaikkaa ja matkailua tukevia palveluita.

Hankkeessa yhtenä osa-alueena tarkastellaan Vuokatin rinnealuetta kokonaisuudessaan.

– Kaiken mennessä maaliin tämä tarkoittaa tulevaisuudessa noin 20 miljoonan investointeja mm. hisseihin, lumetukseen, valaistukseen ja rinnealueen laajenemiseen, sanoo Vuokatinrinteiden toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

Mika Kilpeläinen kertoo, että Itärinteen alue kiinnostaa investoreita sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Itärinteestä tulee todella hieno kokonaisuus. Meillä Vuokatissa on investoreiden näkökulmasta loistava tilanne, sillä Vuokatin parhaat paikat ovat vielä rakentamatta. Eli nyt on mahdollisuus päästä ykköspaikoille rakentamaan Vuokatin kasvua, Kilpeläinen vinkkaa.

 

Kasvua kansainvälisiltä markkinoilta

Juuri valmistuneessa Vuokatin matkailun kehittämissuunnitelmassa on luotu määrätietoinen kasvuohjelma kansainvälisen kasvun aikaan saamiseksi. Sen myötä markkinointi- ja myyntitoimia kohdennetaan uusien kohderyhmien tavoittamiseen matkanjärjestäjäyhteistyön avulla Euroopasta sekä Aasiasta.

Vuokatin matkailujohtaja Aija Laukkanen kertoo, että Vuokattiin haetaan strategisia matkanjärjestäjäkumppanuuksia ja tehdään hartiavoimin töitä charterlentojen saamiseksi.

– Suunniteltujen lentoyhteyksien osalta arvioimme, että vuonna 2025 Vuokattiin saapuu yli 6000 uutta lentomatkustajaa, Laukkanen arvioi.

 

Lisätiedot:

Aija Laukkanen, 040-611 69 50 aija.laukkanen@vuokatti.fi
Mika Kilpeläinen, 044-750 2111 mika.kilpelainen@sotkamo.fi

 

Info:

Vuokatin Aateliin lähes 40 miljoonalla eurolla majoitusinvestointeja

  1. Aateli Royal 18 asuntoa (valmistuu 6/2024), investoinnin arvo 4,8 milj. €
  2. Aateli Royal II, kansainvälinen huoneistokohde, 32 asuntoa, arvo 11,5 milj. €
  3. Aateli Lakeside, 18 asuntoa arvo 8,0 milj. €
  4. Aateli Hillside hotellin laajennus; ravintola- ja kokoustilaa, arvo 3,0 milj. €
  5. Aatelin Linna huoneistohotelli, 30 majoitusyksikköä, arvo 12,0 milj. €

 

Break Sokos Hotel Vuokatti uudistuksen jälkeen:

– 144 uudistettua hotellihuonetta (määrät huoneluokittain standard 89, superior 45, superiorX 4 ja suite 6) ja 36 lomahuoneistoa, kapasiteetti yhteensä 600 vuodepaikkaa

– Ravintolat Amarillo ja Kippo

– Uudistettuja kokoustiloja 5–150 hengelle, auditorio 110 paikkaa, aamiaishuone Hella

– Uusi saunaosasto hotellivieraille 2.kerroksessa

– Kuntosali

– Hirsinen rantasauna ja Kammi-elämystila tilauskäyttöön Särkinen-järven rannassa

 

Takaisin ylös