Vuokatin Aateli Race – kunnon kesäkunnon mittari

Taas mennään, tiistaina ja keskiviikkona heti juhannuksenvieton jälkeen. Pikkusuksitaiteilijoiden kannattaa jättää juhlimisen vähemmälle, jos meinaa pärjätä. Maamme parhaimmat maasto- ja ampumahiihtäjät, hiihtosuunnistajat ja yhdistetyn urheilijat kokoontuvat jo perinteiseen Vuokatin Aateli Race -mittelöön.  Se on julma tapahtuma kilpailijoille. Kolme hapokasta otatusta vajaan vuorokauden sisällä. Naisista ja miehistä otetaan mittaa vapaan rullasuksilla ja maastojuoksussa. Kaksi kertaa maali sijaitsee Vuokatinvaaran päällä. Ei ole helppoa, ei. Eikä ole tarkoituskaan.

Vähän taustaa. Yli kolmekymmentä vuotta sitten, vuonna 1992, olin itse mukana vastaavassa tapahtumassa Viron Otepäällä. Tehvandin valmennus- ja kilpailukeskuksessa järjestettiin toiset Suverull-kisat. Viro oli itsenäistynyt edellisenä vuonna, joten kaikesta oli pulaa. Hiihto oli kuitenkin suosittu laji ja siihen panostettiin. Heillä oli nuoria lupaavia hiihtäjiä tulossa, kuten Smigun, Veerpalu ja Mae. Suverullissa lajeina oli samat, eli vapaan rullahiihto ja maastojuoksu. Kilpailu alkoi rullahiihdon väliaikalähdöllä. Urheilijat käyttivät omia rullasuksiaan, vain merkki ja malli oli määrätty. Käytössä oli suomalaiset rullasukset pienillä pyörillä. Niitä sitten viritettiin ja säädettiin edellisenä yönä, laakerit pestiin huolellisesti ja ne makasivat bensiinissä aamuun asti. Käsittelyn jälkeen ne olivat varmasti puhtaat ja kuivat, sekä nopeat ja vaaralliset. Jotkut pyörät leikkasivat tietenkin kisassa kiinni ja silloin ei Otepään vauhdikkaissa laskuissa naurattanut.

No, pärjäsin hyvin ja pääsin palkintopallille hiihtojätti Vladimir Smirnovin viereen. Juoksussa hymy hyytyi, varsinkin minulta. Kympin maastojuoksu Otepään tulevilla maailmancupradoilla ei ollut herkkua, ei todellakaan. Välikuolemia tuli vähän jokaisessa nousussa. Mutta, hiihtojätti Smirre näytti tässäkin lajissa suuruutensa. Käsittämätöntä juoksuvauhtia noin isolta mieheltä. Uskomatonta! Me parikymppiset miehet opimme jotain – maailmanluokan hiihtäjät juoksevat myös kovaa. Kestävyyslaji! Kävin aikoinaan Suverullissa noin kymmenen kertaa ja tapahtuma paisui, parhaimmillaan taisi olla yli kymmenentuhatta maksanutta katsojaa, jotka näkivät maailman parhaita hiihtäjiä kesävarusteissa ja saivat nauttia erinäisistä oheistapahtumista. Suomestakin lähti useasti maajoukkue näihin kisoihin. Suverull oli äärimmäisen hyvin järjestetty, ja toimi varmaan Aateli Racen kilpailunjohtajalle Hannu Koivusalolle hyvänä mallina. Sitten hiipui Viron hiihto, erinäisistä syistä, ja Suverullkin jäi muistoihin. Aikansa kutakin.

Mutta, Aateli Race jaksaa kiinnostaa, tämä taitaa olla jo yhdeksästoista kerta, kun mitellään Vuokatissa. Suomessa hiihtäjiä riittää ja yleisökin haluaa tietää, miten kesäharjoittelu edistyy. Tänä kesänä Hiihtoliitolla on taloudellisesti vaikeampaa eikä varsinaista maajoukkueleiriä pystytä järjestämään Aateli Racen yhteydessä. Toivottavasti kuitenkin mahdollisimman moni huipuista ovat mukana. Se olisi tärkeää myös nuorisolle, tuleville tähdille, että pääsisivät näkemään helposti ja läheltä, mitä vauhtia maailmanhuiput pitävät kesälläkin, sekä rullasuksilla, että juosten. Molemmathan ovat tärkeitä harjoitusmuotoja hiihtäjille. Tänä kesänä kiinnostaa erityisesti se, miten Vuokatin uudistettu rullahiihtorata soveltuu takaa-ajoon. Veikkaan, että hyvin. Isommat nousut takaavat, että peesaajilla on vähän rankempaa. Takaa-ajossakin on siirrytty nykyaikaan, kun naiset ja miehet kisaavat samalla 12,5 kilometrin matkalla. Kolmas ”uutuus” taitaa olla, että miehet ovat tällä kertaa vuorossa ensin, kaikissa lajeissa.

Tällaiset tapahtumat ovat suosittuja Norjassa. Blink sekä Toppidrettsveka ovat ehkä tunnetuimmat ja houkuttelevat huippuja monista maista, tänä vuonna myös Suomesta. Hiihdosta tulee varmasti tulevaisuudessa yhä ympärivuotisempi laji, pakostakin. Voi olla, että joudumme joskus haaveilemaan lumesta, talvellakin. Tähän kannattaa varautua ajoissa. Toivoisinkin, että Suomessa löytyisi uskallusta järjestää enemmänkin rullahiihtotapahtumia. On hyvä pitää hiihtoa ”framilla” myös kesällä. Vuokatin Aateli Race on hyvä veturi, olisi hyvä saada peesaajia kyytiin. Koska, kilpailu on paras harjoitus, varsinkin kesällä. By the way, tällä viikolla luin netissä, että Ahvenanmaalla oli järjestetty rullahiihdin piirinmestaruuskisat. Sieltäkö kaikkien pitää ottaa mallia?

Junioriaateli kisataan siis tiistaina 27.6. ja Vuokatin Aateli Race käynnistyy tiistaina 27.6. prologilla ja keskiviikkona 28.6. on vuorossa maastojuoksu ja rullahiihdon takaa-ajo. Kaikki tiedot tapahtumasta löytyvät vuokattiskiteam.fi -sivuilta. Menkäähän tsemppaamaan hiihtäjiämme sekä nauttimaan urheilusta parhaimmillaan, vaikkapa Vuokatinvaaran nousuun.

Glenn Lindholm

Hiihtomies, Kiinan maastohiihtomaajoukkueen valmentaja

 

Takaisin ylös