Valmennuksen erikoisammattitutkinto

Vahvista osaamistasi valmennuksen johto- ja kehittämistehtävissä!

Valmennuksen erikoisammattitutkinto on suunniteltu vaativissa valmennustehtävissä toimiville urheilun ammattilaisille. Koulutus soveltuu esimerkiksi seurojen päävalmentajille, urheiluakatemioiden valmentajille, nuorten olympiavalmentajille sekä valmennuksen johto- ja kehittämistehtävissä toimiville urheilun edistäjille. Koulutus sopii erinomaisesti myös liikunta-alan yrittäjille tai yrittäjiksi aikoville ja kansainvälisiin valmennustehtäviin suuntaaville.

Koulutus lisää valmiuksiasi:

 • suunnitella ja organisoida valmennusta, valmennustiimejä ja johtaa henkilöstöä.
 • toimia urheilijakeskeisen ja kokonaisvaltaisen valmennuksen asiantuntijana.
 • kehittää urheilun toimintaympäristöjä ja valmennusjärjestelmiä.
 • huolehtia valmennustoiminnan taloudesta.
 • huolehtia valmennustoiminnan laadusta käyttäen tiedolla johtamista.
 • toimia myönteisellä tavalla erialisissa vuorovaikutustilanteissa ja mediassa.
 • valmentaa huippu-urheilijaa.
 • työskennellä kansainvälisissä valmennustehtävissä.
 • analysoida omaa osaamista ja kehittää itseä tavoitteellisesti.

Opiskele joustavasti monimuotokoulutuksessa

Valmennuksen erikoisammattitutkintoon johtava koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka koostuu lähiopiskelujaksoista Vuokatissa, etäopiskelusta sekä työssäoppimisesta omassa valmennustyössä.  Opintojen suorittaminen edellyttää mahdollisuutta toimia valmennustehtävissä tai valmennuksen johto- ja kehittämistehtävissä opintojen ajan. Lisäksi pääsyvaatimuksena on aiemmin suoritettu Valmentajan ammattitutkinto tai muissa opinnoissa tai valmennustyössä hankittu vastaava osaaminen. Jokaiselle opiskelijalle tehdään opintojen alussa henkilökohtainen oppimisen ja kehittymisen suunnitelma, jossa huomioidaan aiemmin hankittu osaaminen ja suunnitellaan opintojen kokonaisuus ja aikataulu. Erikoisammattitutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä ja tavanomaisesti tutkinnon suorittamiseen menee 1,5 – 2 vuotta.


Opintojen sisältö

Valmennuksen erikoisammattitutkintoon johtavat opinnot perustuvat Opetushallituksen laatimiin Valmennuksen erikoisammattitutkinnon perusteisiin, joihin voit tutustua tästä. Lähijaksoilla opiskellaan tiimioppimisen menetelmin aidoissa valmennuksen oppimisympäristöissä.

Tutkinto koostuu kahdesta pakollisesta tutkinnonosasta, jotka ovat:

Valmennustoiminnan johtaminen, 60 osp

Urheilijakeskeinen valmentaminen, 60 osp

Lisäksi tutkintoon sisältyy kolme valinnaista tutkinnonosaa, joista valitaan yksi. Valinnaiset tutkinnonosat ovat:

Urheilutoiminnan kehittäminen, 60 osp

Toimiminen valmennuksen kansainvälisissä toimintaympäristöissä, 60 osp

Valmennustoiminnan hallinnon kehittäminen, 60 osp


Ammattitaito ja osaaminen osoitetaan näytöillä

Valmennuksen erikoisammattitutkinnon perusteissa edellytetty ammattitaito ja osaaminen osoitetaan näytöillä tutkinnonosittain käytännöntyötehtäviä tehden. Tutkinnonosasta riippuen näyttö voi olla myös kirjallinen tuotos ja suullinen esitys. Näytöt suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisesti.

Opintojen aikataulu

Tutkintoon johtavan koulutuksen lähijaksot toteutetaan tutkinnonosittain, joten jokaisen opiskelijan lähijaksot määräytyvät hänen valintojensa kautta. Koulutukseen sisältyy 11 kaksipäiväistä lähijaksoa. Lähijaksot toteutetaan Vuokatissa 1–2 kk välein. Kaikkien lähijaksojen suorittamiseen menee aikaa reilu 1,5 vuotta.

Syksyn 2023 lähiopetuksen aikataulut:

27.-28.11.2023 Näyttöseminaari

Kevään 2024 lähiopetuksen aikataulut:

22.-23.1.2024

18.–19.3.2024

9.–10.4.2024

27.–28.5.2024 Näyttöseminaari

Muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia.


Kustannukset

Koulutus on maksutonta. Opiskelija vastaa mahdollisten oppikirjojen ja muiden oppimateriaalien hankkimisesta sekä majoitus-, ruokailu- ja matkakuluistaan. Opiskelijoiden etuihin kuuluu Vuokatti Sportin suorituspaikkojen kuten esimerkiksi hiihtotunnelin ja ensilumenladun maksuton käyttö opintojen ajan.

Ammattitutkintostipendi, opintotuki ja oppisopimus

Koulutusrahasto myöntää ammattitutkinnon suorittaneille stipendejä tietyin ehdoin. Lisätietoa stipendeistä löydät Työllisyysrahaston sivuilta. Opiskelijat voivat hakea koulutukseen opintotukea Kelalta / aikuisopintotukea Työllisyysrahastosta. Opinnot voi suorittaa myös oppisopimuksena. Tässä tapauksessa ota yhteys kehittäjä Jaana Kariin ennen opintojen alkamista.

Majoitus opiskelupäivinä

Lähiopetuspäivien aikana opiskelijoilla on mahdollisuus yöpyä opiskelijahinnoin Vuokatti Sportissa. Opiskelija varaa tarvitsemansa majoituksen lähijaksojen ajaksi hyvissä ajoin ennen lähijakson alkua Vuokatti Sportin myyntipalvelusta, myyntipalvelu@vuokattisport.fi tai 08 6191 500

 • majoitus 40 €/vrk sis. aamiainen
 • 1 hh-lisä 30 €/vrk

Ruokailut opiskelupäivinä

Lähiopetuspäivien aikana opiskelijoilla on mahdollisuus ruokailla opiskelijahinnoin Vuokatti Sportin Ravintola O’laksessa. Ruokailut maksetaan O’laksen kassalle, samalla tulee esittää opiskelijakortti.

 • aamiainen 9 €
 • keittolounas 9,50 €
 • lounas 11,50 €
 • päivällinen 17,00 €

 


Hakeminen koulutukseen

Koulutukseen on jatkuva haku. Opiskelijavalinta suoritetaan hakemuksen ja haastattelun perusteella. Pääsyvaatimuksena on suoritettu valmentajan ammattitutkinto tai vastaava osaaminen. Opiskelija voi suorittaa vain yhtä ammattitutkintoa kerrallaan. Opinto-oikeuden saatuasi voit aloittaa opinnot uuden tutkinnonosan alkaessa. Jos sinulla on työpaikka ja työnantajasi on sitoutunut oppisopimuskoulutukseen, niin voit opiskella myös oppisopimuksella.

Pääaset tästä KAO:n sivuille täyttämään jatkuvan haun HAKULOMAKKEEN >>


Tiedustelut

Kehittäjä, opettaja
Jaana Kari
Puh. 044 715 7080
jaana.kari@vuokattisportacademy.fi

Opinto-ohjaaja
Päivi Haverinen
Puh. 044 797 0832
paivi.haverinen@kao.fi

Takaisin ylös