Vuokatissa investoidaan rullahiihtorataan ja osallistutaan energiansäästötalkoisiin – hiihtotunneli kiinni loppuvuodeksi 2023

Nousseet energiakustannukset, rullahiihtoradan kehittäminen ja hiihtotunnelin kesäkauden vähäinen käyttöaste painoivat vaakakupissa hiihtotunnelin kesäaukioloa enemmän. Päätös ei ollut helppo, mutta sitäkin tarpeellisempi.

– Energiahinnat ovat nyt paljon totuttua korkeammat. Tällä päätöksellä saamme aikaan merkittäviä säästöjä, jolla mahdollistamme uudet strategiset investoinnit, mm rullahiihtoradan laajentamisen. Eri yhteistyötahojen kanssa käytyjen keskustelujen mukaan kollektiivinen näkemyksemme on, että rullahiihto-olosuhteiden parannus ja haastavien ylämäkien asfaltointi ajaa tärkeysjärjestyksessä hiihtotunnelin avaamisen edelle, kommentoi Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Mari Varjonen päätöstä.

Panostus entistä kovempiin harjoitusmaastoihin parantaa myös kansainvälistä kilpailukykyä

Vuokatin hiihtotunneli – lajissaan maailman ensimmäinen – on tyypillisesti avannut ovensa kesäkuun alussa ja ollut auki luonnonlumien saapumiseen asti. Erityisesti kesäkuukausina käyttäjämäärä on ollut kuitenkin todella alhainen, joten päätös vaikuttaa etenkin syksyn sesonkiin.

– Hiihtoputkessa on käytännössä ollut runsaasti kävijöitä vain noin kuukauden ajan ennen ensilumenladun avaamista. Siksi koemme, että isossa kuvassa on fiksumpaa panostaa rullahiihto-olosuhteiden kehittämiseen ja ensilumenlatusesongin vahvistamiseen, joille molemmille puolestaan on paljon aktiivikäyttäjiä. Tämän vuoden säilölumikasa on ennätyssuuri, ja toisaalta rullahiihdon laajennuksella pystymme tarjoamaan kovempia harjoitusmaastoja etenkin ”tekniikkarinteen” puolelta, jonne rullahiihtoradan laajennus kohdistuu, Varjonen kertoo.

Vuokatin Säätiön hallituksen ja Hiihtoliiton puheenjohtajana toimiva Markku Haapasalmi on samoilla linjoilla Varjosen kanssa.

– Tilanne on meistä riippumaton, sillä ilman sähkön hinnan nousua tällaista päätöstä ei tarvitsisi tehdä. Totta kai seuraamme sähkönhinnan kehitystä tarkasti. Katseet tulee pitää rohkeasti tulevaan. Rullahiihtoradan kehittäminen on Vuokatti Sportin kilpailukyvyn kannalta kriittistä etenkin kansainvälisen vertailun näkökulmasta, ja olen todella ylpeä siitä, että kehittämiseen on nyt mahdollisuus. Uusi rullahiihtorata tulee palvelemaan erinomaisesti Vuokatin olosuhteita hyödyntäviä kotimaisia hiihtäjiä ja samalla lisää merkittävästi Vuokatti Sportin houkuttelevuutta myös kansainvälisten joukkueiden silmissä, Haapasalmi puntaroi.

Ymmärrystä investointipäätökselle löytyy myös akatemiaurheilijoilta

Yksi suurin hiihtotunnelin käyttäjäryhmä on viime vuosina ollut Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian hiihtolajien urheilijat. Nyt tehty päätös vaatii urheilijoilta sekä valmentajilta kesän ja syksyn harjoittelusuunnitelmien soveltamista, mutta ymmärrystä tehdylle päätökselle löytyy.

– Vuokatin ja Vuokatti Sportin tarjoamat olosuhteet ovat kotimaan hiihtoharrastajille kokonaisuudessaan ainutlaatuiset ja kestävät hyvin myös kansainvälisen vertailun. Akatemiaurheilijat ovat hyödyntäneet hiihtotunnelia erityisesti syksyllä kisakauden lähestyessä, mutta kyllä lokakuussa aukeava ensilumenlatu on lajiharjoittelussa hiihtotunnelia tärkeämpi. Kesäharjoittelussa rullahiihdon osuus puolestaan on huomattavasti isompi kuin lumella tapahtuva hiihto, joten meidänkin näkökulmastamme rullaradan kehittäminen on näistä kahdesta tärkeämpää. Ulkohiihtokausi kestää Vuokatissa kuitenkin lokakuusta aina huhti–toukokuulle asti, joten olosuhteet kaikkinensa ovat iso kilpailuetu niin meidän urheilijoillemme kuin alueelle ylipäätänsä, kommentoi Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian johtaja Janne Vuorinen.

Faktat:

  • Vuokatti Sport on aktiiviliikkujien ja ammattiurheilijoiden suosima harjoittelupaikka, jossa leireilee säännöllisesti myös monen lajin ulkomaisia ammattiurheilujoukkueita ympäri vuoden. www.vuokattisport.fi
  • Vuokatti tarjoaa monipuolisia matkailupalveluita, luontoelämyksiä ja koko perheen aktiviteetteja kaikkina vuodenaikoina. www.vuokatti.fi
  • Maailman ensimmäinen ympärivuotinen hiihtotunneli rakennettiin Vuokattiin vuonna 1998.
  • Rullahiihto on hiihtäjien yksi tärkeimmistä kesäkauden harjoittelumuodoista.

Lisätietoja tarvittaessa sähköpostilla mari.varjonen@vuokattisport.fi / 046 9234 653

Takaisin ylös