BLOGI 1: Vuokatti-Peking-Experts -prologi

Tekstin voi aloittaa monella tavalla, mutta aloitan sen asialla, jota mietin sunnuntaina 21.4. noin kello 15 Kiinan aikaa. Pohdin nimittäin sitä, että kun olemme näin kaukana idässä, miten on silti mahdollista, että olemme silti Länsi-Pekingissä ja että onko Folke West käynyt näin idässä. Puujalkoja oli samassa lauseessa parillinen määrä eli kaksi, joten lähdetään kävelemään niillä eteenpäin tätä retkeä. Tämä ensimmäinen setti menee todennäköisesti hieman esittelyn merkeissä, vaikka mikään matkaesite ei kyseessä olekaan.

Viiden Vuokatin valmentajan vahvuudella lähdimme siis matkaan lauantaina 20.4. alkuiltapäivästä. Johanna ja Roope Kajaanin kentältä ja minä, Kevin sekä Ella Helsingistä. Kohteena siis Länsi- Pekingissä sijaitseva Laoshanin harjoituskeskus. Suuri yleisöhän muistaa Laoshanin velodromin Pekingin 2008 kesäolympialaisten jännittävistä ratapyöräilykisoista sekä maastopyöräilyistä. Helsingin porukalla oli noppa jäänyt lippujen varausvaiheessa ilmeisesti hieman kantilleen, kun matkasimme vaihtolennolla muutaman tunnin odotuksella Frankfurtin kautta, kun taas Vuokatin päästä lähteneellä porukalla ainoa vaihto oli Helsingissä, josta matka jatkui suoralla lennolla Pekingiin. Ensimmäiset olivat perillä hotellilla sunnuntaina aamulla ja jälkimmäinen ryhmä sunnuntaina iltapäivällä 15:00 paikallista aikaa. Kotiovelta oli matkaa tehty hotellin respaan saavuttaessa 25 tuntia. Tästä suoraan ihmettelemään harjoituspaikkoja ja laskemaan samalla ehkä hieman hygieniarimaa Suomen tasoon verrattuna. Harjoitusten vetäminen oli tarkoitus aloittaa heti maanantain 6:30 ohjatulla aamulenkillä. Viiden tunnin aikaero oli tässä vaiheessa vaikutuksiltaan hieman kysymysmerkki, mutta lyhty sammui koko joukkiolta illalla melko sopivaan aikaan ja kello kääntyi paikalliseen aikaan kivuttomasti. Onneksi siirtymä oli idän suuntaan, ainakin mikäli aikaeroa ajatellaan.

Ensimmäinen valmennusviikko on takana ja 15 pidemmän tai lyhyemmän ohjatun harjoituksen perusteella on aika hieman vilkaista peruutuspeiliin. Olosuhteet Vuokattiin verrattuna ovat luonnollisesti hieman ”erilaiset”. Tällä hetkellä harjoittelu tapahtuu siis maailman 25. suurimman kaupungin länsipuolella, noin reilun tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Puissa ei siis suuremmin naavajäkälää näy, koska ilmanlaatu ei ole aivan paras mahdollinen. Olemme kuitenkin sen verran aivan ytimestä sivussa, että saasteisen savusumun sijaan ilmassa on myös happea.

Rullahiihtoon on tarjolla hyväpintainen ja liikenteen puolesta rajattu autotie. Tässä vaiheessa olemme käyttäneet 1,3 kilometrin mittaista tieosuutta, jota hiihdetään kahteen suuntaan. Koko reittiä käytettäessä siihen sisältyy 340 metrin mittainen ”wassunousu”, reitin ollessa muuten tasainen. Tällä osuudella on liikenne siis vartijoiden toimesta rajoitettu reitin molemmissa päissä. Jatkossa saatamme ehkä jatkaa reittiä noin 900 metrin lisäpätkällä, jolla saamme reittiin kaksi nousua lisää. Tämä ”laajennusosa” on tosin käytössä vain lauantaisin, koska sillä osuudella liikennettä ei ole ohjattu. Liikenne Kiinassa on määrältään valtavaa ja mentaliteetiltaan ”viidakko”, joten rullasuksilla pikkutiellekään ei ole edelleen kokemattomilla hiihtäjillä asiaa. Asfaltti on näin maallikkotuntumalta seokseltaan hieman erilainen kuin Suomessa, tuntumaltaan hieman öljyisempi. Tämä tarkoittaa sitä, että pinnan pienenkin kastumisen jälkeen varsinkin luistelusuksilla tuntuma on ”saippuamainen”. Rullahiihto- olosuhteiden osalta tilanne voisi olla siis huonompikin, kun suhteutetaan asia ympäristöön.

Jalkalenkit tehdään pääosin hotellin vieressä sijaitsevalla Shijingshan- ”vuorella”. Kuten moni varmasti tietääkin, tarkoittaa sana ”shan” kiinaksi ”vuorta”. Vuoren huipulle nouseminen kestää jalkalenkkien lähtöpaikalta kävellen noin parisen minuuttia, mikäli matkalla ei suuria silmukoita tee. Alustana tarjolla on paljon jalkoja kuormittavaa asfalttia, kivettyä polkuja sekä kivirappuja. Mäellä risteilee myös runsaasti mm. maastopyöräilijöiden 2008 olympialaisissa käyttämiä polkuja, jotka ovat luonnollisesti alustaltaan hieman jalkaystävällisempiä. Polut risteilevät melko pienellä alueella, joten asfalttia ja kiveä vältellen metsässä saa tehdä useammankin mutkan.

Kuntosaliolosuhteet ovat myös ok. Tilaltaan Sali on neliömäärältään iso ja lajivoimaharjoittelua helpottamaan on hankittu 21 Skiergoa. Muutenkin salilta löytyy kaikenlaisia ”härveleitä” sekä myös muutama tanko, joten ainakin toistaiseksi on pärjätty. Urheilijamäärän lisääntyminen jatkossa aiheuttaa varmasti hieman tilahaasteita, mutta toistaiseksi happea on riittänyt kaikille sitä tarvitseville.

Neljäntenä harjoituspaikkana käytämme kuntosalin vieressä sijaitsevaa urheilukenttää, josta löytyy noin 340 metrinen, ilmeisimmin tartan- pinnoitteinen rata. Siellä urheilijat pääsevät nautiskelemaan mm. 3000 metrin testijuoksusta.

Hypätään matkakertomusten sijaan asiassa suoraan pohtimaan lyhyesti sitä, mikä kiinalaisessa ja suomalaisessa hiihto- ja valmennuskulttuurissa saattaisi olla erona. Näistä ensimmäinen on huomattavasti jälkimmäistä nuorempi, koska valmennusta tehdään, ainakin omien havaintojeni mukaan, melko samalla tavoin, on kyse sitten toistoihin perustuvasta pöytätenniksestä tai hieman monipuolisempaa osaamista vaativasta maastohiihdosta. Hiihdon kulttuuri on sen verran nuorempaa, että apunamme toimivilla kääntäjillä on ollut aluksi vaikeuksia lajin termistön kanssa, koska kattavaa yhtenäistä sellaista ei kiinan kielessä vielä ole ja pitää myös muistaa, että laji ei ainakaan toistaiseksi ole aivan ”top-kolmosessa” harrastajamäärillä mitattuna. Tämän käynnissä olevan projektin tavoitteenahan on osaltaan vaikuttaa myös lajin tunnettuuteen Kiinassa. Tässä taustalla on kansanterveydellisiä ja varmasti myös -taloudellisiakin tavoitteita.

Suomalainen tapa toimia valmennuksessa on kiinalaiseen verrattuna hieman ”pehmeämpi”, ihmisläheisempi tai yksilöllisempi, sanavalinnasta riippuen. Tämä toki heijastelee eroa maiden koossa sekä kappaleen alussa mainitussa kulttuurissa. Harjoittelua ja muutakin mentaliteettia leimaa vahvasti kilpailu. ”Porukasta ei saa pudota”. Tämän vuoksi harjoituksista saattaa joillekin urheilijoille tulla joskus hieman selviytymistä. Harjoittelua tulisi toteuttaa valmentajajohtoisesti ryhmässä, mutta tässä toinen puoli on se, että kun mukana on 30 urheilijaa, ei teho ole kaikille ”kirjavataustaisille” urheilijoille koskaan sopivaa. Oman vauhdin seuraamisen ja maltin kanssa työskentelimme täällä valmentamamme ryhmän kanssa jo Vuokatissa, mutta täällä kotikentällä täytyy asiaa hieman kerrata. Suomessa annoimme hieman enemmän tilaa toteuttaa peruskestävyysharjoittelua omilla tehoalueilla ja vauhdeilla, etenkin pitkissä harjoituksissa. Tämä toimi yllättävän monien osalla melko hyvin. PK- lenkkien voittajat eivät talvellakaan löytyneet tuloslistojen kärjestä kisoissa vaan harjoittelua järkevimmin toteuttaneet. Kiinalaiset arvostavat valmentajissa myös ikää. En tiedä sitten, missä vaiheessa naamassa näkyvät kilometrit ovat liikaa, mutta ainakin toistaiseksi oma leima valmentajakorttiin on uusittu.

Hiihdon harjoittelussa tarvitaan toki aina sitä perinteistä oman kehon kuuntelua, jotta tulos voidaan maksimoida. Paikallisessa kulttuurissa väsymys ja muut vastaavat tuntemukset leimataan kokemukseni mukaan monesti heikkoudeksi tai laiskuudeksi ja tuntemusten ohjaus vaikuttaisi tulevan hyvin valmentajajohtoisesti. Tämän vuoksi tilanteissa täytyy toimia hieman eri tavoin kuin suomalaisten kanssa. Kaikkea edellä mainittua värittää myös se, että urheilijat eivät varsinaisesti mukana ”rakkaudesta lajiin” tai ajautuneet sen pariin sattumalta. Tämä on heille määrätty työpaikka ja palkan eteen tehtävää työtä, jolla moni elättää itsensä lisäksi myös omia perheitään. Tämän vuoksi asiaan on suhtauduttava siten, että ilmapiiri työpaikalla on luotava sellaiseksi, jossa tuloksen tekoon tehtäviä asioita yritetään perustella ja motivoida urheilijoita niitä toteuttamaan. Meidän tehtävämme on kuitenkin saada muista lajeista tulleita, lähes poikkeuksetta ”hiihtotaustattomia” urheilijoita oppimaan, kehittymään ja lopulta tekemään tulosta melko lyhyessä ajassa.

Bloggarina Markus Vuorenmaa Vuokatti Sportin maastohiihtovalmentaja

Kuvia paikallisesta harjoituskeskuksesta oheisessa linkissä:

https://photos.app.goo.gl/uTTVMbAt9uAwv7sn7

Takaisin ylös