Päivä vesiurheilijana: Hurjapäälle Wakea, seesteiselle Suppailua

BLOGI Kirjoittaja: Henna »


Olitpa uutuuslajeja innokkaasti testaileva vesipeto tai tyynellä säällä päivää paistatteleva rantaköllijä, löytyy Vesiurheilukeskukselta tekemistä jokaiseen makuun. Rauhallinen suppailu, tasapainoa haastava SUP-jooga sekä vetovaijerin vauhdissa kiitävä wakeboarding toivat kaupungista Vuokattiin karanneiden siskosten päivään haastetta, naurua sekä virkistäviä pulahduksia.

Mitä: Päivä vesiurheilijana

Missä: Vuokatin Vesiurheilukeskuksessa

Miksi: Uusia lajeja aurinkoisessa kesäpäivässä – mikä sen parempaa lomapuuhaa?

Tähtihetket: Onnistumiset sup-lautojen ja wakeboardin päällä!


Kesäaktiviteetteja parhaimmillaan

Piiloteltuaan Fatbike-pyöräilypäivän tiiviisti pilviverhon takana Vuokatin aurinko tiesi sunnuntaina tulla lämmittämään vesiurheilijoiden polskintaa Ahvenuslammella. Päivä oli mitä mainioin testata uusia lajeja Vesiurheilukeskuksen ohjaajan opastamana!

Kuten kaikki Vuokatin aktiviteetit, myös Vesiurheilukeskus oli muutaman minuutin kävelymatkan päässä Sport Resortista. Emme siskoni kanssa oppineet kiipeilypäivän virheestämme, vaan ahdoimme jälleen aivan liikaa puuroa, hedelmiä, karjalanpiirakoita ja kananmunia Resortin aamiaisella, ja vierimme vatsoinemme hiekkatietä kohti Vesiurheilukeskusta toivoen, että ruoka pysyy sisällä jännittävistä hetkistä huolimatta.

Perillä meitä odotti iloinen vastaanotto ja selkeä ohjeistus. Märkäpuvut päälle, välineiden käyttöohjeet haltuun, kannustava tsemppaus ja tositoimiin.

Rauhalliselle rauhallista, vauhtipäälle vauhtia

Koska siskoni kanssa arvostamme vesiurheilussa kovin erilaisia asioita, päädyimme keskittymään omiin vahvuuksiimme. Pikkusiskoni on vauhdin huumasta ja tekemisen meiningistä nauttiva hurjapää, kun taas itse olen tahdiltani rauhallisempi ja nautin enemmän seesteisestä maisemien ihailusta. Kombo oli Vesiurheilukeskuksen tarjonnan osalta meille ihanteellinen, sillä siskoni kiinnitti kinttunsa Wakeboard-lautaan ja istahti laiturille opettelemaan lajin saloja, kun taas oma kiinnostukseni suuntautui laituriin kiinnitettyihin SUP-lautoihin.

Suppailua ja temppuilua

Jos SUP-lautailu on aivan uutta, kannattaa vuokrata lauta ja opastus hintaan 35€/tunti. Tunnin aikana ohjaaja kertoo homman perusteet, ja touhua pääsee kokeilemaan suloisella Ahvenuslammella säästä riippuen uikkareissa tai märkäpuvussa. Kastumaan et välttämättä pääse, jos tasapainosi on hyvä ja tahtisi rauhallinen. Pulahtamisriskiä voi halutessaan nostaa harjoittelemalla laudan päällä esimerkiksi päälläseisontaa.

Itse nautin suppailusta suunnattomasti, sillä kesäpäivästä nauttiminen veden pinnalla lipuen on jotain, mitä ei Suomen kesässä voi kokea liikaa. Seesteisyyshakuisuudestani huolimatta kaipasin minäkin hommaan hieman haastetta, joten kiinnitin melan lautaan ja lähdin tasapainoilemaan erilaisten jooga-asanoiden parissa. Lauta on yllättävän vakaa joogailuun, mutta myönnettävä on, että SUP-jooga vaatii ihan toisenlaista keskittymistä Vuokatin huipulla joogailuun verrattuna. Kuulin myös huhuja, että Vesiurheilukeskuksella järjestetään kesäkaudella ohjattuja SUP-joogatunteja!

WAKE-vauhtia ja onnistumisen riemua

Wakeboarningissa haastavinta on päästä alkuun ilman, että laudan kanssa kupsahtaa nurin heti alkumetreillä. Ahvenuslammen yli kulkee vetovaijeri ja kapula, joiden ansiosta lajiin pääsee tutustumaan niin helposti ja hauskasti, kuin mahdollista. Siskollani ei ollut aiempaa vesiurheilukokemusta, mutta lumilautailu on hänelle ennestään tuttua, mistä saattaa olla hieman apua lajin saloihin tutustuessa. Ohjaajien mukaan lumi- tai skeittilautakokemus ei kuitenkaan ole tarpeellista, sillä vetovaijerin avulla hommasta pääsee jyvälle yllättävän nopeasti veneen perässä taiteiluun verrattuna.

Ensimmäiset muutamat vedot tyssäsivät naururemakan siivittämänä lyhyeen, kunnes siskoni oppi pitämään lautaa oikeassa asennossa ja nousemaan pinnalle niin, että matka sai jatkua. Oli hauska seurata vierestä, kuinka hän oppi jokaisella vedolla uutta ja kehittyi huimaa vauhtia – samaa tahtia lisääntyivät Ahvenuslammella kajahdelleet ilonkiljahdukset, jotka syntyivät uuden oppimisen ja vauhdin huuman yhteispelistä. Ohjaaja antoi vinkkejä ja oli jatkuvasti tukena, joten lajin opettelu oli paitsi turvallista, myös nopeaa.

Siskoni meno näytti niin hauskalta, että jopa rauhallisen sup-joogailijan on myönnettävä, että wake-kokeilun skippaaminen jäi hieman hampaankoloon harmittamaan. Siinäpä on jälleen yksi lisäsyy palata Vuokatin maisemiin jonain päivänä uudestaan!


VESIURHEILIJAN TÄRPIT:

  • Ota mukaasi uikkarit, pyyhe ja vesipullo. Kaiken muun saat paikan päältä.
  • Muista tarvittaessa aurinkorasva etenkin, jos suppailet ilman märkäpukua.
  • Kokeile rohkeasti SUP-laudalla erilaisia liikkeitä – touhu kehittää tasapainoa, eikä veteen pulahtaminen ole vakavaa.
  • Jos innostut suppailusta, vuokraa lauta koko päiväksi ja lähde tutkimaan seudun vesistöjä!
  • Wakea kannattaa kokeilla, vaikka jännittäisi. Se on helpompaa, kuin voisi luulla! Hurjimmat testaavat lammen hyppyreitä, mutta älä huoli – voit myös nauttia pinnalla kruisailusta ilman ylimääräisiä temppuja.

VARAA  UNELMIESI AKTIIVILOMA >>

Takaisin ylös