Päivä vaeltajana: Ensikosketus Fatbike-pyöräilyyn

BLOGI Kirjoittaja: Henna »


Halusimme liikkua luonnossa ja kokea jotain uutta, joten aikaisemmasta maastopyöräilykokemattomuudestamme huolimatta tartuimme läskipyörää sarvista ja kurvasimme Vuokatin luontopoluille. Lue ensikertalaisten fatbike-retken kohokohdista ja nappaa reissuusi parhaat tärpit!


Mitä: Päivä vaeltajana

Missä: Vuokatin vaaramaisemat, Katinkullan ympäristö, Sotkamon keskusta

Miksi: Halusimme kruisailla Vuokatin luonnossa ja testata uutta lajia

Tähtihetket: Retkieväät laavulla järvimaisemissa sekä yllättävä heinäpellolle eksyminen


Läskipyörä vai maastopyörä?

Aktiivilomamme toisen päivänä teemana oli tutustua ympäröivään luontoon. Halusimme tehdä samalla pienen tee-se-itse -joogaretriitin suomalaisen luonnon keskellä, joten pakkasimme mukaan eväiden lisäksi pari joogamattoa ja marssimme Sport Resortin edustalla olevaan Ski Service -välinevuokraamoon.

Pohdimme hetken läskipyörän ja tavallisen maastopyörän välillä – kumpi olisi sopivampi vaihtoehto ensikertalaisten pyöräretkipäivään? Koska emme olleet päättäneet reittiä ennakkoon ja halusimme ottaa varman päälle, valitsimme fatbiket. Läskipyörällä kun pärjää haastavassakin maastossa kivistä ja kannoista lumeen ja rantahiekkaan saakka. Myös leveämmän pyörän tuoma pehmeämpi meno ja sopivuus aloittelijoille vaikutti valintaamme.

Saatuamme kypärät päähän, reittivinkit korvan taakse sekä Fatbike-maastopyörät alle lähdimme maastoon testaamaan, millaisiin kiviin ja kantoihin läskipyörä pystyykään. Vastaus selvisi nopeasti: vaikka mihin.

Heinäsuovan kautta oikealle polulle

Polkaisimme ensitöiksemme kohti Katinkultaa ja sen taakse, suuntanamme Kaarreniemen laavu. Tämän sisaruskaksikon kohdalla pieniltä kommelluksilta ei voida välttyä, eikä tämäkään reissu ollut poikkeus. Harhauduimme harjulla väärälle polulle ja löysimme itsemme keskeltä heinäpeltoa. Polveen saakka ulottuvassa heinäsuovassa  polkeminen ja ojien ylitteleminen tuntui kaikessa hupaisuudessaan yllättävän helpolta, ja läskipyörän hyvät puolet alkoivat valjeta noviiseille. Lähitalon ystävällinen rouva neuvoi lopulta eksyneet pyöräilijät oikealle polulle.

Metsäpolun löydettyämme pääsivät leveärenkaisemme vihdoin tositoimiin, ja siitähän se ilo irtosi. Nyt tiedän, mistä tulee sanonta “pois alta puut ja männynkävyt”, sillä se kuvaa hyvin tunnetta, kun fatbike pääsee metsäpolulla oikeuksiinsa. Kaupunkijopo olisi jäänyt jälkeen jo alkumetreillä! Niemenkärjen päässä meitä odotti tyhjä laavu ja yllättämään päässyt pikkunälkä, joka sammutettiin reppuun pakatuilla eväillä. Tunnelma oli kuin luokkaretkeltä konsanaan. Miksi ruoka maistuu luonnon helmassa aina tavallista paremmalta?

Metsäpoluilta maantielle

Innostuimme pyöräilystä niin kovasti, että päädyimme polkemaan niillä koko päivän ristiin rastiin sinne, mihin nenä sattui osoittamaan. Poikkesimmepa jopa Sotkamon keskustassa maiskuttamassa Makea-kahvilan piiraita ja ihmettelemässä paikallisen klassikkokenkäkaupan loppumattomia kenkähyllyrivejä. Läskipyörällä rullasi yllättävän vaivattomasti myös maantiellä, mutta toki pyörä on elementissään hieman haastavammassa maastossa.

Sotkamoon on Vuokatista seitsemän kilometriä, minkä polkaisee pyörällä näppärästi, jos keskusta kauppoineen ja uimarantoineen kutsuu luokseen. Mikäli aurinko olisi ollut reissullemme suosiollisempi, olisimme varmasti jääneet Sotkamoon Hiukan upealle hiekkarannalle paistattelemaan päivää. Tiesitkö, että kyseinen hiekkaranta on useiden kilometrien mittainen? Aktiiviloma saattaakin sään suosiessa muuttua rantalomaksi!

Vaeltajan päivä huipentui Eino Leinon polulle

Raittiin ilman huumassa päätimme päivän päätteeksi kiertää vielä kuuluisan runoilijaakin inspiroineen kävelyreitin nimeltään Eino Leinon polku. Kyseessä on seitsemän kilometrin mittainen, vaativaksi luokiteltu patikointireitti, joka kipuaa vaaran päälle kierrellen sen rinteitä ja lampia pitkin takaisin Sport Resortin nurkille. Hurjimmat läskipyöräilijät saattavat kiertää reitin polkien, mutta polku on ajoittain sen verran jyrkkää, kivistä ja kantoista, että suosittelen matkaamaan polun jalkaisin.

Polun varrelta löytyi muun muassa metsämaisemia, taikalampi, pitkospuita, vaaran huippu, sekä laavuja ja täydellisiä evästaukopaikkoja. Runoilijan jalanjäljillä  tallatessamme innostuimme jopa lausumaan yhden Leinon Vuokatissa syntyneistä runoista. Polun kierrettyään runoutta vähemmänkin harrastanut ymmärtää, mistä mies puhui.

Päivän peltoeksymisen, maastopyöräilyn, joogailun, vaeltelun ja eväshetkien jälkeen Sport Resortille tallasi kaksi väsynyttä, mutta iloista kulkijaa. Kroppa halusi ansaituille yöunille, mutta päivän kokemukset puhuttivat teekupin ääressä. Vaeltajan päivä oli pulkassa, jotta Vesiurheilijan saisi alkaa. Pysy mukana!


TÄRPIT VAELTAJAPÄIVÄÄN:

  • Päätä, haluatko tutkia seutua kävellen, maastopyöräillen vai fatbike-pyöräillen.
  • Vuokraa tarvittavat varusteet Ski Servicestä, joka sijaitsee aivan Vuokatti Resortin vieressä. Pyörät kannattaa sesonkiaikoina varata etukäteen.
  • Pakkaa reppuun eväät tai pyydä ravintolasta edellisenä päivänä lounas pakattuna mukaan. Lounaspaketissa oli täytettyä sämpylää, ruisleipää, rieskaa, hedelmiä sekä mehua – täydellinen setti pyöräretkelle.
  • Tutustu alueen vaellusreitteihin ja valitse tasosi mukainen reitti. Kannattaa kysyä myös Resortin henkilökunnalta neuvoa reitin valinnassa! Reitin mukaiset värikoodiopasteet johdattavat oikeille poluille.

VARAA  UNELMIESI AKTIIVILOMA >>

Takaisin ylös