Ensilumenlatu toimii – hiihtokuumeiset potilaat piristyvät silmissä!

Harvemmin kuumeeseen suositellaan ulkoilua, varsinkaan pakkasen paukkuessa. Suomalaisten kansanvaiva, hiihtokuume, on kuitenkin sen sortin tila, että se korjaantuu vain suksen luistaessa lumisia latuja pitkin.

HOITO-OHJEET HIIHTOKUUMEESEEN >>
Ennen Lapissa saattoi hiihtää vielä Juhannuksena. Nykyään lumet satavat myöhemmin ja sulavat entistä aiemmin. Hiihtokuumepotilaita ja -hoitohenkilökuntaa huolettaa ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmaston lämpeneminen, koska hiihtokuume on vaiva, johon puree parhaiten lumi ja pakkanen.

Vuokatti Sportissa herättiin hiihtokuumeisten hätään ja kesäiseen ahdistukseen jo vuonna 1997. Tuolloin rakennettiin maailman ensimmäinen hiihtotunneli parantamaan hiihtokuumeisten harrastajien ja urheilijoiden selviytymistä kesän yli aina luonnonlumikauden alkuun saakka.

Hiihtotunneli ei täysin ratkaissut luontoon kaipaavien hiihtokuumeisten oloa. Siksi vuonna 2004 Vuokatti Sportissa päätettiin rakentaa usean kilometrin pituinen ensilumenlatu, joka tänäkin vuonna avattiin perinteisesti jo 10. lokakuuta.

HELPOTA HIIHTOKUUMETTASI – VARAA AKTIIVILOMASI NYT »

Joka vuosi Vuokatti Sportin ensihoitajat säilövät 50 000 kuutiota lunta, jotta ladut saadaan auki hiihtokuumeisille ennen talven tuloa. Purun alle haudattu lumi näkee jälleen päivänvalon lokakuussa, kun ensilumenladun rakennustyöt alkavat. Katso lyhyt dokumenttielokuva >>

Ensilumenladun parantavat vaikutukset ovat olleet huomattavia varsinkin kuumeen rankimmassa vaiheessa oleville.

– Ensilumenlatu rauhoittaa pahimmat oireet heti. Työssäni seuraan vuosittain ensilumenladulle pääseviä sivakoijia. Se tyyneys, mikä laskeutuu hiihtäjän ympärille hänen lykätessä suksiinsa vauhtia, on käsin kosketeltavaa, kuvailee Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Veikko Halonen.

Hiihtokuumeeseen saa ensiapua muistakin kylmistä tiloista, kuten jäähalleista. Moni saavuttaa kuitenkin parhaat hoitotulokset luonnon ääreltä, lykkiessään tykkylumen koristamien puiden alta hyvin hoidettuja latuja pitkin Vuokatissa. Myös muut lumiset talviurheilulajit, kuten laskettelu ja lumilautailu, vievät oireet mennessään ja tarjoavat pysyvämpää helpotusta.

Tärkeintä on päästä hiihtämään

Nykyään hiihtokuume on täysin hoidettavissa ja hallittavissa oleva vaiva. Hiihtokuumeisen kannattaa hyödyntää Vuokatti Sportin ennakkovaraajan etu maksimoidakseen talven hiihtomääränsä. Sanomattakin on selvää, että hiihtokuume laskee vain hiihtämällä.


Miten sinä hoidat hiihtokuumettasi? – Vertaistukea Facebook sivuiltamme »

VARAA HIIHTOKUUMEEN HOITOJAKSO NYT >>

#hiihtokuume #becomeachampion #olympictrainingcentervuokatti


Toim. huom. Hiihtokuume-vaivan määrittely ei liity lääketieteelliseen tutkimukseen, vaan Vuokatti Sportin omiin laajoihin kenttätutkimuksiin ja -havaintoihin. Artikkelin kuvat ovat kuvituskuvia ja kuvien henkilöt eivät kärsi hiihtokuumeesta.


VEIKKO PATRIKAINEN ENSILUMEN PIONEERI
HIIHTOKUUMEEN ENSIHOITAJA

Takaisin ylös