Ensilumenladulle jo 10.10.

Innokkaimmat hiihtäjät pääsevät ottamaan varaslähdön hiihtokauteen, kun Vuokatti Sportin ensilumenladulle pääsee sivakoimaan lauantaina 10.10. klo 10. Ladun pituus on tänä vuonna heti ensimmäisestä päivästä alkaen 2,5 kilometriä.


–Yleensä meillä on ollut tässä vaiheessa latu hiihtotunnelilta ampumaradalle, mutta nyt saimme siihen heti alkuun lisäkilometrin, kun Tenetin lenkkikin on valmis. Tänä vuonna hiihtämään pääsee myös huoltohallilta, jonka viereen voi jättää auton, Vuokatti Sportin latujen olosuhdevastaava Jani Ähtävä kertoo.
Ladun syntyminen vaatii valtavan määrän ennakkotyötä ja vuosien varrella syntynyttä tietotaitoa.
–Tämä on jo 16. vuosi, kun Vuokatissa on ensilumenlatu. Varastoimme sitä varten yli 60 000 kuutiota lunta.
Ensilumenlatu tehdään alkuvuoden pakkasilla tykitetystä lumesta, joka on muotoiltu ja peitelty 0,5 metrin paksuisella purukerroksella. Lumikasa säilyy purun alla yllättävän hyvin. Hävikkiä tulee normaaleina vuosina alle 10 prosenttia.

Kaivinkoneet ja traktorit töihin

Purukerros kuoritaan pois lumikasan päältä noin viikkoa–puoltatoista ennen ensilumenladun avausta. Kuorinta on iso urakka, johon tarvitaan 2–3 kaivinkonetta ja 5–6 traktoria. Kasa säilyy kuorimisesta huolimatta lokakuun alussa jo hyvin, sillä Vuokatissa yölämpötilat ovat tuolloin jo lähellä nollaa. Latu tehdään paksun lumipeitteen päälle, jotta se kestää myös vaihtelevat sääolosuhteet. Kokonaisuudessaan ensilumenladun pituus on säiden salliessa jopa 5–8 km.
–Teemme heti avajaisista alkaen latua koko ajan lisää. Tavoitteena on, että lokakuun lopussa latua olisi valmiina jo kolme kilometriä, Ähtävä jatkaa.

Varmasti avoinna kaikille hiihdonystäville

Kun ensilumenlatu avataan, siellä suksivat ensimmäisenä maajoukkuehiihtäjät, Sotkamon urheilulukiolaiset ja aktiivisimmat harrastajat. Latua kuitenkin riittää kaikille halukkaille.
–Rauhallisin aika on alkuiltapäivä tai ilta, jolloin ammattilaiset ovat jo lenkkinsä tehneet. Valot ovat päällä aina klo 21 asti, Ähtävä vinkkaa.
Ensilumenladulla hiihtämisestä peritään päivämaksu (aikuiset 20€, eläkeläiset ja lapset alle 12 vuotta 10€), joka käytetään ladun tekemisestä ja ylläpidosta aiheutuviin kuluihin. Maksu suoritetaan hiihtotunnelin kassalle.
–Maksu menee ladun tekemisestä ja ylläpidosta aiheutuviin kustannuksiin. Se poistuu heti, kun luonnonlumen ladut avataan marras–joulukuussa.
Ähtävä lupaa, että Vuokatin ensilumenladulla pääsee aina varmasti hiihtämään.
–Joku pätkä on aina hiihdettävässä kunnossa. Ja hiihtolenkkiinhän voi täällä Vuokatissa yhdistää esimerkiksi juoksulenkin hienoissa vaaramaisemissa, hän summaa.

www.vuokatti.fi

Takaisin ylös